liikunta tuo hyvän mielen

Kevätauringon alkaessa pilkistellä ja päivien pidentyessä on hyvä hetki aloittaa piristävä liikuntaharrastus. Liikunta ei aina tarkoita veren makua suussa tai hikistä pusertamista. Liikkua voi terveysvaikutteisesti ilman välineitä tai tiettyä täsmällistä aikataulua. Esimerkiksi jokapäiväisellä ja säännöllisellä kävelyllä on lukuisia terveysvaikutuksia. Kävellessä verenpaine laskee, veren rasva-arvot ja sokeriaineenvaihdunta paranevat. Ajatukset tuulettuvat ja mieliala piristyy raikkaassa säässä kun tekee vaikkapa 20 minuutin reippaan kävelylenkin. 

Kävelystä saa tehotreenin paahtamalla ylös portaita tai  ylämäkiä. Lisätehoja lenkeille voi hakea kävelysauvoista ja muuttamalla kävelyvauhtiaan. Kävely aktivoi lihakset ja herättää aineenvaihduntaa.  Rauhallinen luontokävely taas lievittää stressiä ja kohottaa mielialaa. Moniin ongelmiinkin löytyy ratkaisu lenkkipolulla, kun saa rauhassa miettiä asioita. Ella Kotien kaikkien asuntokohteiden läheisyydessä on erinomaisia kävelylenkkimaastoja. Haastammekin asukkaamme tutustumaan oman kodin lähellä oleviin ulkoilureitteihin, kävelemään portaat hissin sijaan ja tekemään työ- ja koulumatkat mahdollisuuksien mukaan kävellen. 

Toinen hyvä ja lempeä liikuntamuoto on jooga. Sitä voi harrastaa kotona silloin kun se itselle sopii parhaiten. Netistä löytää helposti erilaisia joogatreenejä. Aurinkotervehdyksen opettelu ja harjoittelu on hyvä tapa aloittaa jooga ja jos se tuntuu hyvältä, jatkaa voi harjoittelua monella eri vaikeusasteella ja harjoituksen pituudella. Sanotaan että jooga puhdistaa kehoa ja mieltä. Joidenkin asentojen sanotaan stimuloivan mm. ruuansulatuselimiä, maksaa ja munuaisia. Jooga myös parantaa keskittymiskykyä ja lisää kärsivällisyyttä ja vaikuttaa mielialaan positiivisesti. Jos jooga ei heti tunnu omalta, sitä ei kannata lopettaa, vaan kannattaa jatkaa vaikka erilaisella sarjalla tai omalle keholle sopivilla venytyksillä.

Itselle tulisi olla lempeä, heti ei tarvitse osata kaikkia asentoja täydellisesti vaan hiljaa hyvä tulee. Joogahetkestä kannattaa tehdä mukava; siivoa ensin koti niin että saat seesteisen olon, himmennä valoja, sytytä tuoksukynttilä ja laita taustalle rauhallista musiikkia. Joogan tai ihan vain venyttelyn jälkeen on ihana ottaa kuppi lämmintä teetä ja jatkaa rauhallista oloa.  

             Ella Kodit toivottaa kaikille asukkaille ihanaa talvea ja pirteää kevään odotusta!