Hyötyliikuntaa portaita kulkemalla

Reipasta liikkumista olisi hyvä harjoittaa yhteensä noin kaksi ja puoli tuntia viikossa. Suositusten mukaan enää ei tarvitse tehdä vähintään kymmenen minuutin yhtäjaksoisia suorituksia, vaan muutaman minuutin pätkätkin riittävät. Portaiden kiipeäminen on erinomainen tapa lisätä päiväänsä hyötyliikuntaa. Portaita löytyy kaikkialta, eikä muutaman kerroksen käveleminen vie juurikaan enempää aikaa kuin hissillä kulkeminen.  

Bössanissa portaita voi kulkea jopa kahdeksan kerroksen verran, Bågenissa ja Kauriissa pääsee portaita pitkin neljä tai viisi kerrosta. Jos kädessä on vielä ostoskassit, hyötyliikunnasta tulee entistä tehokkaampaa.

Porraskävely muun muassa lisää päivittäistä energiankulutusta ja vahvistaa lihaksia. Portaiden nouseminen on kävelyn tehokkaampi versio. Kävelyllä on lukuisia terveyshyötyjä, mutta koska portaiden nousu on tasamaalla kävelyä raskaampaa, se polttaa enemmän kaloreita. Jopa silloin, kun portaita noustaan normaalilla temmolla, kaloreita palaa melkein kolme kertaa enemmän kuin reippaalla tahdilla tasamaalla käveltäessä!

Porraskävely aktivoi paitsi jalkalihaksia myös vatsa- ja selkälihaksia. Lisäksi portaiden nouseminen vahvistaa luustoa. Porraskävelyn seurauksena voit siis saada vahvemman ja terveemmän tuki- ja liikuntaelimistön. Portaita astuessa tulee pyrkiä astumaan portaalle kantapää edellä koko jalalla. Pakaralihaksen laiskotellessa porrastreeni tuntuu pakaran sijasta enemmän etureiden lihaksessa.

Porraskävely hengästyttää ainakin vähän ja se vahvistaa keuhkoja. Vahvemmat keuhkot puolestaan tuovat elimistölle enemmän happea ja sen myötä hyvinvointia.

Säännöllinen porraskävely voikin parantaa ihmisen kestävyyskuntoa, koska se edistää sekä keuhkojen että myös sydämen toimintaa. Mitä paremmassa kunnossa keho on, sitä vahvempi on myös vastustuskyky sairauksia vastaan. 

Portaiden käveleminen tekee hyvää kehon lisäksi myös mielelle. Liikunta vapauttaa endorfiineja eli hyvän olon hormoneja, vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Kulje siis portaita pitkin aina kun voit, kroppa kiittää ja saat hyvän mielen!

Ella Kodit toivottaa kaikille asukkaille reipasta ja hyvää mieltä!