Uuniomenahillo

Meneillään oleva alkusyksy on omenoiden parasta satoaikaa. Omena on raaka-aineena hyvin monipuolinen ja erilaisten jälkiruokien lisäksi siitä voi valmistaa erilaisia hilloja, soseita tai mehua. Omenan voi myös pakastaa lohkoina tai raasteena.

Tällä kertaa blogin aiheena onkin omenan satokautta kunnioittaen uuniomenahillo. Resepti eroaa ”tavallisen” omenahillon reseptistä siinä, ettei hilloa tarvitse keittää, vaan se tekeytyy itsekseen uunissa. Tämä säästää myös omaa aikaa, sillä omenoiden ollessa uunissa voi kotona tehdä muita asioita. Samalla saat ihanan omenahillon tuoksun kotiisi! Reseptejä löytyy netistä useita erilaisia, tämä alla oleva resepti on yhdistelmä Suklaapossun (Kotiliesi) ja Annin Uunissa reseptejä, molemmat löytyvät netistä Googlettamalla.

Ainekset:

2 kg omenoita

500 g hillosokeria

2 dl vettä

Mausteita oman maun mukaan, omassa hillossani olen käyttänyt esimerkiksi kanelia, kardemummaa ja/tai muskottipähkinää.

Aineksista vielä sen verran, että omenat ovat omassa hillossani olleet aina kotimaisia, omenoiden lajiketta en ole sen tarkemmin katsonut ja eri lajikkeita onkin ollut yhdessä hillosatsissa aina useampia. Hillosokerin määrää voi jokainen säädellä itse oman makunsa mukaan, eli tuota reseptin sokerimäärää ei ole mitenkään pakko laittaa. Hillosokeri auttaa hilloa säilymään, joten mitä vähemmän sokeria hillossa on, sen nopeammin tulee hillo valmistuksen jälkeen syödä. Mausteita en ole koskaan mitannut sekaan sen tarkemmin, vaan olen katsonut määrät täysin silmämääräisesti (vähemmän on enemmän periaatetta kuitenkin noudattaen) ja valinnut käytettävät mausteet sen mukaan mitä kaapista on kulloinkin sattunut löytymään.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Lohkoa omenat ja poista siemenkodat. Itse en ole kuorinut omenoita hilloa varten, sillä kotimaisissa tuoreissa omenoissa on valmiiksi pehmeä kuori, mutta hedelmät voi halutessaan kuoria. Omenalohkot laitetaan uunivuokaan (itsellä esimerkiksi ei ole niin isoa vuokaa, että kaikki omenat mahtuisivat yhteen, joten olen jakanut reseptin puoliksi kahteen vuokaan, tämä on toiminut oikein hyvin) vuokaan lisätään hillosokeri, mausteet ja vesi ja sekoitetaan.

Laita vuoka (tai vuoat) uuniin. Vuoka on uunissa n. 1,5h. Paistoaika riippuu omenan laadusta ja uunin tehokkuudesta. Paisto on valmis, kun omenat ovat pehmenneet kunnolla. Omenoita tulee sekoitella uunissa noin puolen tunnin välein.

Kun paisto on valmis, nostetaan vuoka pois uunista ja kaadetaan hilloseos syvään kulhoon. Tämän vaiheen voi myös tarvittaessa tehdä kahdessa eri osassa, jos kotoa ei löydy riittävän isoa kulhoa. Mikäli seos on uunin jälkeen kovin vetistä, olen kauhonut ensin omenat kulhoon ja lisännyt vuoasta nestettä survomisen aikana, mikäli se on ollut tarpeen. Seos ajetaan kulhossa sileäksi sauvasekoittimella ja purkitetaan puhtaisiin purkkeihin. Seoksen voi survoa myös käsin, jolloin hillon sekaan jää isompia sattumia, tai ajaa sileäksi blenderillä. Tämän jälkeen hillopurkit voi laittaa esimerkiksi parvekkeelle jäähtymään kunnolla ennen jääkaappiin siirtämistä.

Herkullista syksyä kaikille Ella Kotien asukkaille!