Tiedätkö miten voit itse vaikuttaa asuntosi sähkönkulutukseen?

Sähkön hinta on noussut viime kuukausien aikana hurjasti. Sähkönkulutukseen vaikuttaa merkittävästi meidän erilaiset tapamme käyttää laitteita. Yksi haluaa pestä vaatteita päivittäin, toinen sietää rauhassa pyykkivuoren kasvamista. Kodinkoneet kaipaavat myös säännöllistä puhdistusta ja muita käyttöoppaan mukaisia huoltotoimenpiteitä. Näin sähköä kuluu vähemmän ja koneet säilyttävät tehonsa. Lue tästä jutusta arjen vinkkejä siitä, miten omaa sähkölaskua voi pienentää helposti.

Kylmälaitteet

Yksiön sähkönkulutuksesta voivat kylmälaitteet ahmaista jopa 30%. Kylmälaitteiden korkea sähkönkulutus johtuu siitä, että ne ovat päällä 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Huolehdi laitteiden ihannelämpötiloista: jääkaappi 2–6 °C ja pakastin -18 °C. 

Jäähdytä ruoka ennen sen laittamista jääkaappiin tai pakastimeen, näin säästät energiaa. Älä myöskään pidä kylmälaitteen ovea turhaan auki ja muista sulattaa pakastin riittävän usein.

Liesi ja uuni

Ella Kotien asunnoissa on pääosin induktioliedet. Sähkönsäästö valurautalieteen verrattuna on keraamisella liedellä 20 % ja induktioliedellä jopa 40 %. Hyödynnä kuuman levyn jälkilämpö sammuttamalla virta jo hieman ennen kuin ruoka on valmista. Tee uunissa isompia eriä kerralla ja vältä uuniluukun avaamista, ettei lämpö karkaa. Tiesitkö muuten, että monet pataruoat hautuvat edullisemmin induktioliedellä kuin sähköuunissa? Keittiön uusi tulokas ilmafriteerauskeitin Airfryer (tuttavallisemmin pöhötin) on monitaituri, jolla voi paistaa, paahtaa, grillata ja leipoa. Pienessä laitteessa ruoan valmistaminen on varsin energiatehokasta verrattuna siihen, että vastaavat ruoat valmistetaan uunissa.

Kahvin- ja teenkeitin

Kahvinkeittimessä sähköä kuluu enemmän kuumenemisvaiheeseen kuin kahvin lämpimänä pitämiseen. Silti kahvin siirtämistä termoskannuun voi suositella sekä parempana säilyvän maun että sähkönsäästön kannalta.

Uutta kahvinkeitintä ostaessasi tarkista, että siinä on automaattinen virrankatkaisu. Huolehdi säännöllisesti kahvinkeittimen kalkinpuhdistuksesta, sillä kalkki hidastaa kahvin valmistusta ja lisää siten sähkönkäyttöä. Vedenkeittimen nopeutta ja energiataloudellisuutta kannattaa hyödyntää laajasti. Esimerkiksi perunoiden keitinvesi kuumenee vedenkeittimellä nopeammin ja vähemmällä energialla kuin liedellä. 

Pese aina täysiä koneellisia tiskiä ja pyykkiä

Veden kulutuksen kannalta käsin tiskaaminen ei todellakaan kannata: Astioiden pesu ja huuhtelu käsin voi kuluttaa vettä 35–140 litraa, kun astianpesukoneessa vettä kuluu vain 6–17 litraa. Eko-ohjelmissa astiat pestään matalammassa lämpötilassa, jolloin se kestää kauemmin, mutta säästää sähköä. Poista likaisista astioista vain ruoantähteet, yletöntä huuhtelua ei tarvita. Pese aina täysiä koneellisia sekä pyykkiä että astioita, se on energiatehokasta.

Läppäri

Jos pärjäät kotona läppärillä, niin hyvä! Sen sähkönkäyttö on nimittäin pöytätietokoneeseen verrattuna murto-osa.

Pidätkö läppärin tai kännykän laturia pistorasiassa aina kuin mahdollista, vaikka varsinaiseen lataukseen kuluisikin vain tunti? Tapa kannattaisi muuttaa. Energian kulutus on kyllä vähäistä, mutta hukkakulutusta silti syntyy ja pitkän päälle siitäkin kumuloituu sähkölaskua jonka voisi helposti välttää.

Sähkönsäästö tarkoittaa säästöä niin kukkarolle kuin ympäristölle!

Avainsanat: