Kesäkakku

Kesän ykköshitti tänä vuonna on raparperibritakakku! Kakku on raikas ja voit muuttaa sitä makusi mukaan esim. täytteen tai koristeiden osalta. Huom! Voit myös tehdä torttulevyn etukäteen ja pakastaa sen. Kakun voi täyttää vaikka torttulevy olisi vähän jäinen, silloin sitä on helpompi käsitellä ja kakku pysyy raikkaana pitkään.

Pohja

150 g                  voita tai margariinia
1,5 dl                   sokeria
4                          kananmunankeltuaista
2 dl                      vehnäjauhoja
2 tl                       leivinjauhetta
1,5 dl                   maitoa
1 tl                       kardemummaa (jos haluat)

Marenki

4                          kananmunan valkuaista
1 tl                       sitruunamehua
2 dl                      sokeria/tomusokeria
2 rkl                     mantelilastuja

Raparperitäyte

1 l/400 g            raparperia
2 rkl                     vettä
1 dl                      sokeria
1                           kanelitanko (jos haluat)

Kermatäyte

4 dl                      vispikermaa
1 rkl                     sokeria (jos haluat)
2 tl                       vaniliasokeria

Pohja: Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää maito ja jauhoseos vuorotellen taikinaan samalla vatkaten. Levitä takina ohueksi kerrokseksi uunipellille, jossa on voideltu leivinpaperi päällä.

Marenki: Vatkaa valkuaiset johon on lisätty sitruunamehu kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Levitä marenkiseos taikinan päälle ja ripottele mantelilastut marengin päälle. Paista 175 asteessa noin 20-30 min. kunnes marengin pinta on vaaleanruskea. Anna torttulevyn jäähtyä kokonaan.

Raparperitäyte: Laita raparperin palat ja vesi kattilaan. Kuumenna höyryäväksi, jonka jälkeen sekoita joukkoon sokeri ja laita sinne myös kanelitanko. Ketä 5-10 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Jäähdytä raparperitäyte ja poista kanelitanko.

Kermatäyte: Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla oman maun mukaan.

Leikkaa torttulevy terävällä veitsellä puoliksi. Irrota leivinpaperi ja nosta torttulevy tarjoiluastialle. Leivitä raparperitäyte ja puolet kermavaahdosta levylle. Nosta torttulevyn yläpuoli päälle. Koristele lopulla kermavaahdolla, tuoreilla mansikoilla, mustikoilla tai vadelmilla sekä mintulla ja/tai orvonkin kukilla.