Miten välttää ruokahävikkiä kotona?

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta jää syömättä ja päätyy biojätteeksi. Koko maailmassa jopa noin kolmannes kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin.

Suurin osa syömäkelpoisesta ruoasta tuhlataan kotitalouksissa.  Kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin sadalla eurolla vuodessa! 

Paljon ympäristöä kuormittavien elintarvikkeiden, kuten liha- ja maitotuotteiden, päätymistä hävikkiin kannattaa erityisesti välttää. Tässä 10 vinkkiä siitä miten voit helposti välttää ruokahävikkiä kotona ja säästää samalla ruokakustannuksissa:

  1. Suunnittelet ruoat etukäteen äläkä hurahda tarjouksiin, jos et todella tarvitse tuotteita. Loppujen lopuksi säästösi voi päätyä käyttämättömänä roskakoriin. 
  2. Hyödynnä ruoantähteet. Nauti ruoantähteet seuraavana päivänä lounaalla tai hyödynnä niitä uuden aterian valmistuksessa. 

3. Älä mene kauppaan tyhjällä vatsalla.Tehdyt tutkimukset osoittavat, että nälkäisenä ostetaan ruokaa yli omien tarpeiden heräteostoina.

4. Tarkista aina tuotteen viimeinen käyttöpäivä kaupassa, näin vältät ostamasta nopeasti vanhenevaa ruokaa. Toisaalta jos tiedät että käytät tuotteen pian, osta viimeisen myyntipäivän tuotteita ja auta näin kauppoja välttämään hävikkiä.

5. Varmista, että jääkaappisi on ajan tasalla.Tarkista, että ruokaa säilytetään 1–5 ºC lämpötilassa, jolloin se säilyy tuoreena pitempään.
6. Valmista ruokaa sopiva määrä.Tee ruokaa sen verran kuin tarvitset tai jos teet yli oman tarpeen, pakasta ylimenevä osa myöhempää käyttöä varten.

7. Ota ravintola-ateria, esimerkiksi pizzan jämät mukaan doggie bagiin ja nauti seuraavana päivänä.

8. Pakastaminen vähentää ruokahävikkiä hyvin, sillä yllättävän monen raaka-aineen elämänkaari pitenee pakastamalla. Tiesitkö, että esimerkiksi kanamunia, tuoretta inkivääriä ja juustoja voi pakastaa? Maitovalmisteita voi myös pakastaa ja käyttää ne myöhemmin esim. leivontaan.

9. Hyödynnä kaikki ruoka-aineet. Jos esimerkiksi hedelmä tai vihannes on päässyt ylikypsäksi, hyödynnä se leipomuksessa, smoothiessa tai valmistamalla siitä hilloa, raasta kuivat leivänkannikat korppujauhoksi ja säilö jauho ilmatiiviissä astiassa.

10. Innovoi. Paahda kukkakaalista ja parsakaalista myös lehdet, ne maistuvat erinomaisilta tai käytä lehdet ja kannat sosekeittoon. Mehevöitä munakas jämäjuustoilla tai jämäkasviksilla. Piilota juuresraastetta, pähkinärouhetta, perunasosetta, juustoraastetta tai eri jauhopussien jämiä leipätaikinaan.

Ideoida voi vaikka kuinka paljon ja samalla saa tehtyä hauskoja ja vähän erilaisia ruokia.

Ella Kodit kannustaa pelastamaan ruokaa ja samalla säästämään ruokakustannuksissa.