Tämä resepti on kulkenut Ella Kotien työntekijän suvussa jo vuosikymmeniä. Mehussa on hienostunut ja täyteläinen raparperin maku. Mehu on pinkki ihanuus joka vie ajatukset kesään riippumatta säästä ja vuodenajasta. Tästä ohjeesta tulee raparperimehutiivistettä, jota voi sitten laimentaa oman maun mukaan esim. vedellä tai vichyllä.

Tästä reseptistä tulee noin 7 litraa raparperimehutiivistettä.
Ainekset:
- 5 kg raparperia, mielellään punaista vartta
- 5 L kylmää vettä
- 1 pussi (50g) viinihappoa
- Vitabalans Säilöntätabletteja (näitä ei ymmärtääkseni ole pakko käyttää mutta silloin mehu ei säily kovin montaa päivää hyvänä, tablettien kanssa helposti talven yli) mummi on käyttänyt Vitabalans -merkin keltaisia 20 tabletin purkkeja.
Valmistus
- Pese raparperit, mutta niitä ei tarvitse kuoria. Pilko raparperit noin sentin levyisiksi paloiksi, ohuemmat varret voi jättää isommiksi.
- Kaada pilkotut raparperit isoon saaviin/astiaan. Kylmä vesi kannattaa lisätä saaviin pienempinä kannullisina (esim. 2L kerrallaan), jotta veden määrä saavissa on suht tarkka. Sekoita yhteen kannulliseen viinihappo ja kaada raparperien sekaan. Sekoita, peitä ja jätä tekeytymään vuorokaudeksi mielellään siten, ettei saavi olisi auringossa tai lämpimässä vaan mieluummin hieman viileässä.
3. Kaada/kauho raparperit ja neste saavista mehumaijaan tai vastaavaan, joka erottaa nesteen raparperinpaloista. Voit käyttää myös siivilää tai harsoa, koska mehua ei lämmitetä mehumaijassa.
4. Sekoita mehun joukkoon 2,5kg sokeria (ei ole pakollinen määrä vaan makuasia, mummi pitää makeammasta mehusta, joten tuo sokerimäärä on aika hyvä makealle mehulle), tästä tulee yhteensä noin 7 litraa mehua.
5. Liota säilöntäainetabletit ohjeen mukaisesti pieneen määrään vettä, esim. vesilasissa (1 tabletti / 2 litraa mehua) ja sekoita mehuun. Tabletit tulee liottaa siten että ne ovat kokonaan lionneet veteen eikä palasia ole enää lasin pohjalla. Pullota.

