Vinkit parvekkeen sisustamiseen

PARVEKKEEN SISUSTUS JA YRTTIEN KASVATUS

LISÄHUONE ASUNTOON KESÄKSI

Kevään edetessä on ihana avata ovi omalle parvekkeelle tai terassille ja ottaa käyttöön myös kodin ulkotilat. Kaunis ja tunnelmallinen parveke tuo iloa isojen ikkunoiden kautta myös koko asuntoon!

Parvekkeesta muodostaa kevään ja kesän ajaksi kokonainen lisähuone asuntoon ja on kannattavaa ottaa tila käyttöön ja sisustaa se oman maun mukaan. Auringon paistaessa on ihana syödä vaikka aamupala parvekkeella tai nauttia auringon laskusta sohvalla kirja kainalossa.

PARVEKEKALUSTEET

Kalusteiden hankinnassa kannattaa käyttää harkintaa, liian isot kalusteet tekevät tilan ahtaaksi ja kalusteiden värimaailma kannattaa pitää luonnollisena ja piristää ilmettä mieluummin tyynyillä ja värikkäillä huovilla. Parvekkeelle voi valita esimerkiksi ruokailuryhmän, sohvaryhmän tai vaikka lepotuolit kalusteiksi. Parvekekalusteita hankkiessa kannattaa miettiä etukäteen, mihin haluaa käyttää tilaa kesän aikana. Parvekkeen käyttö voi esimerkiksi olla mahdollisuus ostaa vihdoin iso ruokapöytä ja kutsua kaverit syömään!

Parvekekalusteita myydään useissa kaupoissa ja niitä on myös mahdollista ostaa käytettynä. Rottinkiset kalusteet ovat usein kevyitä, joten ne on helppo kuljettaa ja niitä on helppo siirrellä käytössä. Parvekkeelle voi myös laittaa esimerkiksi kuntopyörän, joka ei ole ennen mahtunut asuntoon ja päivän treenin voi tehdä auringon paisteessa.

PARVEKKEEN MATTO

Parvekkeen lattia on usein betonipohjainen ja mahdollisesti myös kylmä, joten siihen kannattaa ostaa oma mieluisa matto/alusta. Kokolattiamattoja, jotka on tarkoitettu parvekkeelle myydään metrihintaan useissa kaupoissa ja siitä on helppo rakentaa suoja koko lattialle. Mattoja löytyy useita eri värejä kuten musta, harmaa ja vihreä.

Kokolattiamaton sijaan on myös mahdollista hyödyntää sisämattoa parvekkeella (KUVA1), koska parveke ei tule kastumaan. Ainoastaan on huomioitava auringon valo, joka saattaa kuluttaa värejä. On myös mahdollista ostaa ”puulaattoja” ja rakentaa niistä pohja parvekkeelle. (KUVA2)

KUVA1
KUVA2

PARVEKKEEN SISUSTUS

Parvekkeen sisustusmahdollisuudet ovat loputtomat! Parvekkeelle voi luoda ihanan tunnelman erilaisilla valoilla. Aurinkokennovalot ovat helppo vaihtoehto parvekkeelle, ne latautuvat päivän aikana ja syttyvät automaattisesti hämärän tullessa. Tekstiilit ovat myös tärkeä osa parvekkeen sisustusta, tyynyt ja filtit tuovat tunnelmaa. Parvekkeella voi käyttää sisustuselementteinä myös kirjoja, simpukoita, kasveja tai koreja. Tärkeintä on tehdä parvekkeesta itselle mieluisa ja viihtyisä paikka kesäpäiviä varten.

Parvekkeelle voi laittaa kasveja/kukkia, mutta niiden kanssa kannattaa olla tarkka, koska lasitetun parvekkeen lämpötilat voivat nousta todella korkealle. Osa kasveista kuten alla mainitut pikkutomaatit kuitenkin pitävät kovasta lämmöstä. Parvekkeelle voi myös ostaa tekokasveja. Kynttilöiden käyttöä kannattaa harkita, koska ne voivat sulaa kovassa auringon paisteessa. Parvekkeen sisustamisessa kannattaa huomioida myös aurinko – Mihin aikaan aurinko paistaa parvekkeelle ja miten se kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi kalusteiden asetteluissa.

YRTTIEN KASVATUS

Parvekkeelle saa ihanaa tunnelmaa viherkasveista. Taimien ja kasvien kasvattaminen ja hoitaminen on palkitsevaa. Voit kasvattaa taimia itse siemenistä tai ostaa valmiita yrttejä ja taimia torilta ja oikein hoidettuna ne tuottavat satoa koko kesän. Esimerkiksi basilika rakastaa lasitetun parvekkeen lämpöä, samoin pikkutomaatti. Niistä tulee myös ihana tuoksu koko parvekkeelle.

Rosmariini on tosi helppohoitoinen ja kestävä yrtti. Rosmariini on ihana mauste esimerkiksi uunissa tehtävien lohkoperunoiden mausteena. Laventeli on myös ihanan tuoksuinen ja kaunis parvekekasvi. Timjami, salvia, sitruunamelissa ja minttu ovat monikäyttöisiä ja helppohoitoisia yrttejä. Minttua on kiva käyttää koristeena makeissa leivonnaisissa ja se on ihana yrtti kesäsalaattiin.

Monissa kaupoissa on tarjolla tosi tyylikkäitä istutuslaatikoita jotka ovat juuri sopivia terassille tai parvekkeelle. Kuvien mustat istutuslaatikot ovat Granitista.

- Ella Kodit

Vastaa