Siisti asunto, iloinen mieli

Moni purnaa kotinsa ahtautta, mutta unohtaa tärkeimmän ongelman: liiallisen tavaran määrän. Ajan myötä tavaraa kertyy kaappeihin ja suuri osa on myös sellaista jota ei käytä. Esimerkiksi Konmari siivousmetodi kehottaa ottamaan jokaisen tavaran yksitellen käteen ja miettimään tuottaako se sinulle iloa. Jos vastaus on ei tai epäröit – heitä tavara pois.

Kuitenkin on hyvä säästää asioita, jotka tuovat välillistä iloa, kuten imurisi, jota et välttämättä rakasta, mutta joka on huomattava apu kodin siivoamisessa. Erityisen tiukasti tulisi suhtautua ”muuten vain” säilytettäviin tavaroihin – jos ne eivät tuota sinulle iloa tai hyötyä, heitä ne pois tai vie kierrätykseen. Et varmasti tule kaipaamaan niitä.

Puhdas koti myös tuoksuu raikkaalta. Pahaa hajua tuovat likainen roska-astia, puhdistamaton astianpesukoneen siivilä tai epäsiisti kylpyhuoneen lattiakaivo. Nämä asiat on hyvä puhdistaa jokaisella siivouskerralla. Kirkkaat hanat ja peilit tuovat puhtautta kylpyhuoneeseen ja mieleen. Maton imurointi ja pölyjen pyyhkiminen pinnoilta ja kaihtimista raikastavat asuntoa. 

Tuuleta peitot ja tyynyt parvekkeella ennen lakanoiden vaihtoa. Puhtaiden lakanoiden ja vastasiivotun kodin tuoksu on hurmaava!

Siivouspäivän päätteeksi tulee usein hetki, jolloin mieli on vapautunut ja hymy herkässä. Siistiä kotia on kiva ihailla ja mieli voi levätä, kun tietää, että tavarat ovat löytäneet omille paikoilleen, eivätkä loju siellä täällä ärsyttämässä.

Koti on ihmiselle henkilökohtainen paikka, joka kuvastaa itseä ja omaa persoonaa. Usein huomaakin, että koti kääntyy kaaoksen puolelle juuri silloin, kun elämässä muutenkin myllertää. Voit kuitenkin vaikuttaa mieleesi myös toisin päin eli tartu kaappien järjestelyprojektiin tai kodin siivoukseen silloin, kun mielesi kaipaa selkeyttä. Siivoaminen ja järjestely on paitsi meditatiivista, myös lopputulokseltaan mieluisaa.

Siisti koti tuo onnellisuutta ja harmoniaa.

Vastaa