LAJITTELE JÄTTEET OIKEIN – ELÄ EKOLOGISESTI

Take-away ruokien ja postimyyntiostosten yleistyessä jätettä syntyy kotitalouksissa paljon. Jouluna syntyy myös paljon roskaa ja jätettä lahjapapereista ja joulun tavaroista. Jätteen määrää voi vähentää lajittelemalla mahdollisimman paljon uusiokäyttöön. Kaikkea ei kuitenkaan voi kierrättää ja onkin hyvä tietää mitä tuotteita voi ja ei voi laittaa kierrätysastioihin. Tiesitko mm. että ruskeaa paperia ei saa laittaa paperinkeräykseen tai että koirien ja kissojen jätöksiä ei saa laittaa biojätteeseen vaan ne kuuluvat sekajätteeseen?

Kartonkikeräykseen kuuluvat kaikki kotitalouksien kartonkipakkaukset, kuten take away ruuan mukana tulevat pahvilaatikot, glögi-, maito- ja mehutölkit, muropaketit sekä paperipussit. Kartonkijätteeseen ei saa laittaa esimerkiksi voimakkaasti värjättyjä lahjapapereita vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Myöskään styroksia ei saa laittaa kierrätykseen vaan se kuuluu sekajätteeseen.

Jouluruuista pahimmat viemärin viholliset ovat kinkun ja kalkkunan rasvat sekä karjalanpaistin jämät. Viemärit on suunniteltu vain vedelle ja WC-jätteelle, joten ruokajätteet kuuluvat biojätteisiin. Kinkkurasvat voi laittaa joulunaikaan järjestettävään keräykseen tai voit myös kerätä kinkkurasvan jäähtyneenä tyhjään maitopurkkiin, sulkea sen ja laittaa sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan.

Muovin kierrätys on tärkeää vesistöjen ja luonnon suojelun kannalta. Muovikeräykseen ei voi kuitenkaan laittaa ihan kaikkea mikä on tehty muovista, esimerkiksi hävitettävät hammasharjat, ämpärit ja muoviset lelut ja joulupallot kuuluvat sekajätteeseen. Biojätteeseen voi laittaa kaikki ruuantähteet ja pehmopaperit (leivinpaperit, talouspaperit, lautasliinat). Biojätteeseen ei tule kuitenkaan laittaa esimerkiksi lääkkeitä (vie ne apteekkiin) eikä purukumia, tuhkaa tai tupakantumppeja. Nämä kuuluvat sekajätteeseen. Sinne kuuluu myös kynttilästä jäänyt steariini. 

Metallinkeräykseen voi laittaa tuikkukynttilöiden metallikuoret ja myös tyhjät aerosolipurkit jos ne eivät hölsky tai pihise. Sen sijaan metallisia koneita tai laitteita ei voi laittaa metallinkeräykseen eikä uunipellitkään kuulu sinne. Mikäli sinulla on ollut käytössäsi muovikuusi, ja se on nyt useana osana, on jätteelle oikea osoite metallinkeräys. On nimittäin hyvä pitää mielessä, että vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia.

Lasinkeräykseen voi laittaa värittömät lasipurkit ja pullot. Sen sijaan lasinkeräykseen ei voi laittaa lamppuja, juomalaseja, maljakoita, kuumuutta kestäviä vuokia, kristallia, posliinia tai peililasia. Myöskään lasista hautakynttilää ei voi laittaa lasinkeräykseen, vaan se kuuluu sekajätteeseen. 

Paperinkeräykseen voi laittaa kaikki pehmeäkantiset kirjat ja kovakantisetkin jos irrottaa kirjasta kannet. Ruskeat paperit tai paperikassit kuuluvat kartonkikeräykseen. Alumiini ja vahapaperit kuuluvat pienmetallinkeräykseen tai sekajätteeseen.

Jotta kierrätyksestä saadaan mahdollisimman paljon hyötyä, on tärkeää että lajittelu tehdään oikein.

Ihanaa joulunaikaa kaikille Ella Kotien asukkaille!

Vastaa